Kemoterapi nedir?
Kemoterapi nedir?;, kanser (tümör) hücrelerini öldürme yeteneğine sahip bir grup ilaca verilen isimdir. Elit Veterinerlik veteriner tıp merkezi, kanseri tedavi etmek için çok farklı ilaçlar kullanabilir. Başlangıçta her hasta için kemoterapi protokolü, tedavi edilecek kanser türü ve evcil hayvanın genel sağlığı gibi bir çok faktöre bağlı olarak değişir. Kemoterapiye başlandıktan sonra, protokoller en az yan etkiyle mümkün olan en etkili tedaviyi sağlamak için daha da değiştirilebilir. Bu nedenle, her kemoterapi protokolü, her hastanın spesifik ihtiyaçlarını karşılamak için son derece özel olarak tasarlanmıştır.
Kemoterapi evcil hayvanımı hasta eder mi?
Pek çok hasta sahibi başlangıçta evcil hayvanlarının kanserini tedavi etmek için kemoterapiyi kullanmakta tereddüt ediyor, çünkü evcil can dostlarının yaşam kalitesini tehlikeye atmak istemiyorlar. Her evcil hayvan sahibi, kemoterapi ile yapılan tedavinin can dostunda ciddi yan etkilere neden olacağını ve onun kendini kötü hissetmesine neden olacağından endişe duyabilir. Kemoterapide yan etkiler elbette olabilir fakat veteriner hekimlikte kemoterapi kullanımının temel amacı insan hastalarınkinden farklıdır.
Bu ilaçları kullanmamızdaki temel amaç, evcil hayvanınıza mümkün olduğu kadar iyi bir yaşam kalitesi sağlamaktır. Kansere mümkün olduğunca agresif davranıyoruz, Fakat can dostumuzun yaşam kalitesinin pahasına değil. Merak etmeyin şayet ki evcil hayvanınız kemoterapiyle ilgili önemli yan etkiler yaşamaya başlarsa, tedavi planımızı değiştiririz.
Genellikle kemoterapi alan kedi ve köpekler, ilaç verildiği gün normal hissederler. Bazı durumlarda 3 ila 5 gün sonra, evcil hayvan sahibi, can dostunun iyi hissetmediğini söyleyebilir. Fakat 24 ila 48 saat içinde, hayvan bir sonraki ilaç dozu ile devam edene kadar kendi kimliğine geri döner. Her kemoterapiden sonra görülen yan etkileri dşayetlendirip tedavi protokolünde bir değişikliğe gidilip gidilmeyeceğini dşayetlendiririz. Şayet evcil hayvanınızın yaşam kalitesinde artma var ve kanser tedavisinin çalıştığına dair kanıtlar olduğu sürece tedaviye devam ederiz.
Fakat her evcil hayvan farklıdır. Çok az bir grup hayvan yüzdesi kemoterapiye daha duyarlıdır ve hangi evcil hayvanların daha şiddetli kemoterapi toksisitesi yaşayacağını tahmin etmek imkansızdır. Ciddi bir toksisite ortaya çıkarsa, hastamızın iyileşmesine yardımcı olmak için kliniğimizde bir kaç gün misafir etmemiz gerekebilir. Neyse ki, kemoterapiyle ilişkili yan etkiler nedeniyle evcil hayvanları hastaneye yatırma ihtiyacı nadirdir. Bazı çalışmalar sadece %10 oranında kemoterapiye bağlı hastaneye yatırma ihtiyacı olduğunu göstermektedir.
Öncelikli hedefimiz, ona iyi bir yaşam kalitesi sağlamak olduğu için, önemli bir kemoterapi toksisitesi yaşarsa, gelecekteki dozlarla ilgili problemleri önlemek için doz azaltır ya da ilaçları değiştiririz. Ayrıca, kemoterapiyle ilişkili yan etkilerden memnun değilseniz, istediğiniz zaman tedaviyi kesmeyi seçebilirsiniz. Bir çok kedi ve köpek, herhangi bir toksisite yaşamadan kemoterapi protokollerini tamamlayabilir ya da sadece hafif bir toksisite yaşar.